Fritidsklubben Hjørnet i Roskilde, Danmark

Fritidsklubben Hjørnet i Roskilde Kommune blev bygget for 9 år siden, men facaden kunne ikke holde til fritidsklubbens boldspilsaktiviteter, hvilket har ført til en løbende udskiftning af ødelagte plader. Denne ikke ubetydelige udgift håber kommunen nu at kunne slippe for ved at skifte til en mere robust facadeplade.

Fritidsklubben Hjørnet er en arkitekttegnet bygning, som på grund af ødelagte facadeplader så slidt og medtaget ud efter ganske få års brug. Derfor indledte Roskilde Kommune for to år siden en dialog med Steni for at finde en løsning, som sikrede, at bygningen kunne bevare sit karakteristiske udtryk. Sabina Holstein, der er arkitekt og rådgiver i Roskilde Kommune, fortæller, at man ønskede, at bygningen skulle blive ved med at se ny ud for at undgå et værditab, og at det var et stort problem, at de oprindelige facadeplader af fibercement ikke var lavet til at kunne holde til boldspil.

Steni-pladerne er blevet hoppet og trampet på, og det kan de holde til uden problemer. Man kan sagtens stå på dem – de knirker og knager, men de knækker ikke.​ Sabina Holstein, Arkitekt/Rådgiver Roskilde Kommune​

FAKTA

  • Bygherre: Roskilde Kommune
  • Adresse: Ørstedvej 61 A, 4130 Viby Sjælland
  • Ombygningsår: 2012
  • Montør: Niebuhr Bygningsentreprise A/S

Ved at udskifte facadepladerne på Hjørnet øger man facadens levetid med 20 til 60 år.
- Steni-pladerne koster lidt mere, men når man tager højde for den længere levetid og de lavere vedligeholdelsesudgifter, falder de samlede omkostninger. Desværre er det ikke altid økonomisk muligt at vælge frit, men vi ved jo godt, hvilke materialer vi helst vil have på vores bygninger. Hjørnet har nu stået klar med sin nye Steni Colour-facade i over tre år, og med den løsning, som vi havde førhen, ville vi nok allerede have udskiftet adskillige plader.

Jeg er meget tilfreds med arbejdet på Hjørnet. Facadens oprindelige stramme udtryk er bevaret, men pladerne er skiftet ud. Jeg glæder mig til at se, hvordan det går med facaden i de kommende år. Vi har udført lignende arbejde på en af kommunens andre bygninger med en anden type plader, og om nogle år vil vi kunne se, om der er en forskel, siger Sabina Holstein.