Re:Colour – En helt ny farvekolleksjon

Med respekt for fortiden og ambitioner for fremtiden præsenterer vi en helt ny farvekollektion, udviklet i samarbejde med Skandinaviens ledende ekspert på farver og arkitektur. Farverne gør det lettere at ivaretage stedsidentiteter og rigtigt farvebrug i byområder.

Tag farverne tilbage i arkitekturen

Den nye kollektion af Steni Colour består af hele 80 kulører. 60 af dem udgør basefarverne, men i farvekortet finder du også 10 aksentfarver og 10 i gråskala. I tillæg får du Steni Colour-pladerne med forskellige glansgrader. Så her er det absolut muligt at lege med farver.

Prøv Steni Colour farvevælger – et digitalt værktøj hvor du kan teste farver for at finde den perfekte sammensætning til dit projekt. 

Det nye farvekort lægger vægt på kulturhistorie og er baseret på kombinationer fra barokken til modernismen. Med udgangspunkt i historiske farver i urbane områder præsenterer vi her et udvalg af farvetoner og nuancer valgt for at inspirere til kreativt udtryk. Farverne er ikke trendy, eller lavet for at holde trit med moden. Disse farver er tidløse, ærlige og fulde af mening.​

Gå til farvegalleriet for at se alle farverne.

Kine Angelo, Førsteamanuensis ved NTNU, Institut for arkitektur og teknologi har arbejdet med farver i over 12 år. Hun har været med på råd for udviklingen af den nye farvekollektion:

– Et sædvanligt problem med produkter på markedet i dag, er at farverne der er tilgængelig ofte, er for farvestærke eller for farvesvage. Ofte arbejder jeg med at skrælle disse væk, men i dette projekt har det været godt at udarbejde et nyt farvekort ud fra reelle behov. Det er utrolig dejligt at kunne udgive et farvekort hvor jeg kan sige «her er det trygge valg».

Også Stenis kommunikationschef Jan Terje Nielsen er glad for det nye farvekort, som høster fine ord fra branchen:

– Vi har haft et fantastisk samarbejde med NTNU og Kine Angelo i udviklingen af kollektionen. Vores mål har været at få farver frem som er anvendelige ud fra arkitekternes behov og lokale farvevejledningsguider både i Skandinavien, men også internationalt. Tilbagemeldingerne vi har fået fra arkitekter som har set på kollektionen, har været overstrømmende positive, så ingen tvivl om at Kine og NTNU ved hvad de laver.

Vi har haft en snak med Kine Angelo om farver i arkitektur og sat et videokursus sammen i fem episoder. Her kan du se alle episoderne samlet:

 

 

Vi påvirkes af farverne omkring os

Helt siden starten har farver hjulpet os med orientering og forståelse af vores omgivelser. Bliver det for meget bliver vi overstimuleret, men vi kan også blive understimuleret ved for lidt variation i farverne vi omgiver os med.

– Nu til dags er vi gerne mere i by, eller mere urbane strøg, så farver i arkitektur skal nogle gange erstatte det vi får fra naturen. Da må vi tænke på at den variation vi får i naturen, skal vi også have på bygningerne vi omgiver os med, siger farveeksperten Kine Angelo.

Nu til dags er vi gerne mere i by, eller mere urbane strøg, så farver i arkitektur skal nogle gange erstatte det vi får fra naturen. Da må vi tænke på at den variation vi får i naturen, skal vi også have på bygningerne vi omgiver os med.​ Kine Angelo, Førsteamanuensis NTNU, Institut for arkitektur og teknologi​

Kine Angelo

 

Specielt i urbane strøg kan for mange byggerier placeres i gråskalaen, noget som ikke er så heldigt. Det er nemlig ikke tilfældigt at gråt ofte associeres med negative følelser for at beskrive natur, vejr og sind, lige som som «gråt og trist», «monotont», «kommunegråt». Vi trænger simpelthen til farver for at få glæde og energi.

Fysiologisk set findes der også love, for eksempel universel udformning, som siger at vi må have kontraster og lys. Hvis retningslinjerne ikke følges, nedgraderes evnen til at se og orientere sig godt. I tillæg «snydes» hjernen til at tro at vi har for lidt lys, selv om det skulle være midt på dagen, og vi føler os dårligere både fysisk og psykisk.

 

 

Udviklet til stedsidentiteter og rigtig farvebrug i byområder

Farve er tæt knyttet op mod stedsidentitet gennem historie og materialer, som igen skaber en stemning. For eksempel kan man genkende Rom gennem varme, rødlige farvetoner, og Paris med sin sarte, monotone palet. I Norge har vi traditionelt haft tilgang til andre materialer og gerne stærkere farver.

Før fik vi pigmenterne fra jorden, mineraler og naturen gennem det som var tilgængeligt af materialer. Mens dagens teknologi gør at vi kan fremstille uendelig med farvetoner og kulører.

– Nu hvor vi ikke er lige så begrænset, kan det være smart med nogle køreregler. Vi bør spille på de eksisterende farver for at bevare identiteten fra sted til sted. Prøv at være en god nabo når du skal vælge farve, siger Kine Angelo.

Er du usikker på hvordan du bedst kan kombinere de forskellige farver? Tag en kik på Kine Angelos vejledning for farvesammensætning af facade.

 

Gensidig læring

Udviklingen af farvekortet er sket gennem et tæt og godt samarbejde mellem Kine Angelo og Steni, den ultimative kombination af farvelære og teknisk fagkundskab om facadeplader. En morsom og lærerig proces, synes Kine Angelo:

– Der har været masser humor, men også meget åbenhed i forhold til at vi kan forskellige ting, vi er gode på hvert vores lille fagområde, så går vi sammen og laver noget fælles.

Jan Terje Nielsen og Kine Angelo har arbejdet godt sammen om det nye farvekort.

Gennem det gode samarbejde har man sikret at den nye kollektion med Steni Colour varetager Stenis ufravigelige krav om kvalitet og holdbarhed, samtidig som man har kommet frem til et sæt med gode farver for at løfte arkitektur og omgivelser.

– Jeg har oplevet Steni som meget åbne, og at de har lyttet til min erfaring og kompetence. Og så har jeg fået læring tilbage gennem et indblik i produktionen, så man forstår hvilke begrænsninger den sætter og hensyn som må tages, forklarer Angelo.

Der har været masser humor, men også meget åbenhed i forhold til at vi kan forskellige ting, vi er gode på hvert vores lille fagområde, så går vi sammen og laver noget fælles.​ Kine Angelo, Førsteamanuensis NTNU​

FAKTA

Kvalitet og kreativitet

For at opnå den optimale kombination af farveudvalg og kvalitet på facadepladerne er dette elementer der er taget hensyn til ved udviklingen af det nye farvekort:

  • Hvilke pigmenter har vi tilgængelige?
  • Hvilke glansgrader har vi? Det kan påvirke farven meget.
  • Falming: Den skal tåle at stå i lang tid.
  • Bæredygtighed: Det må være et holdbart produkt.
  • Andre bygningselementer, som beslag.
  • Skal passe sammen med anden arkitektur, i både traditionelle og moderne farver.