BIM bliver stadig vigtigere

BIM bliver vigtigere og stadig mere udbredt. Hos Steni har vi haft BIM-moduler i flere år, men oplever, at mange i de beskrivende led og hos entreprenørerne ikke har fået dette med endnu, siger Concept Manager Jan Terje Nielsen fra Steni.

Han mener, at det er på tide, at Steni gør opmærksomme på, at de har moduler klar – moduler, der kan spare tid og forhindre fejl i projekteringen.
- Vi starter nu desuden på et projekt med fokus på at udvikle flere moduler og blive endnu dygtigere inden for dette vigtige felt, siger Jan Terje Nielsen.

FAKTA

  • BIM kommer af det engelske "Building Information Modeling", eller bygningsinformationsmodellering på dansk. En digital platform, som forbinder tegninger med tekniske løsninger, produktvalg og sikrer information om, hvad der befinder sig hvor. Dette gør det meget enklere for bygherren at forestille sig, hvordan byggeriet vil ende med at se ud – og sikrer, at drift og vedligeholdelse bliver enklere i hele byggeriets levetid.
  • Man kan altså dele faktisk information fra producenter og andre bidragydere, som entreprenører, elektrikere, vvs'ere, materialeleverandører og offentlige myndigheder. BIM giver en komplet oversigt over alle dele i et byggeri, både under selve byggeprocessen og senere gennem hele byggeriets levetid, til og med eventuel nedrivning og genanvendelse af materialer.
Vi starter nu et projekt med fokus på udvikling af flere moduler og blive endnu bedre inden for dette vigtige felt.​ Jan Terje Nielsen, Concept Manager, STENI​

Skal blive endnu bedre
- Vi har BIM-moduler tilknyttet til platformen BIMobject. Her kan man downloade moduler med vores 60 standardfarver, hjørneelementer og profiler. Du kan også indsætte forskellige formater og hente enkle materialelister, fortæller Nielsen. Det giver en markant mere effektiv projektering og en totaloversigt, som kan bruges i kalkulationer og i ordreprocessen.

Jan Terje Nielsen, Concept Manager STENI

Samlet på et sted
- Digitaliseringen griber om sig i byggebranchen, selvom den har været lidt bagud længe. Ting bliver som regel løst på byggepladsen, hvilket både er ineffektivt og urentabelt, siger Magnus Karlsson fra selskabet BIMobject.
Han fortæller, at hvis et byggeri er tegnet og projekteret med BIM, har man al information om, hvad byggeriet består af, samlet et sted.

Magnus Karlsson, BIMobject

Vigtig del af fremtiden
- Men hos STENI ønsker vi at blive endnu bedre inden for dette område og har netop lanceret et omfattende arbejde, der skal gøre BIM-modulerne mere brugervenlige – specielt med tanke på at spare tid for arkitekterne i den tidlige fase og for at sikre bygherrerne en bedre forståelse af, hvordan forskellige løsninger vil fungere i et færdigt byggeri. Dette er et omstændigt og tidskrævende arbejde, men vi er hundred procent sikre på, at BIM er en vital del af fremtiden i vores branche, siger Jan Terje Nielsen.

Det betyder meget økonomisk. Der er nemlig så meget sløseri med materialer, når et byggeri er dårligt planlagt og projekteret. Nu kan man tegne og projektere det helt nøjagtigt fra starten, så du får præcis det, du bestiller – og det, du har brug for.​ Magnus Karlsson, BIMobject​

Nedenfor finder du en række links, som fortæller mere om BIM og viser, hvordan fremtidens tegninger og 3D-perspektiver fører os over i en anden dimension. De to nederste er videoer, som hurtigt viser, hvordan Stenis eksisterende BIM-moduler fungerer i henholdsvis Revit og ArchiCAD.

What is BIM

How can BIM renderings allow fantastic illustrations of a building

Steni BIM Revit modules

Steni BIM ArchiCAD modules