NYBYGGERI DER SKABER LIV

I byen Örebro i Sverige står Örebro Universitets nye campus færdigt i 2018. Allerede nu er den prisbelønnede bygning, Nova Huset, indtaget, hvor de store glaspartier, de kraftige stålrækker og den hvide facadebeklædning fra Steni giver et skarpt og mindeværdigt udtryk.

I 2010 vandt JUUL | FROST Arkitekter (JFA) konkurrencen om en masterplan for Universitetspladsen på Örebro Universitet. Sidenhen kom JFA til at stå i spidsen for at designe, programmere og projektere tre nye bygninger på området, herunder Nova Huset – et undervisnings-, udvekslings- og mødested mellem universitet, erhvervsliv og by – og Forsker- og Studentboliger, som er med til at skabe et levende miljø. Med sine 9.500 kvadratmeter huser Nova handelshøjskole og et auditorium med plads til 560 personer.

”I 60’erne opførte man nye universiteter på marker uden for byerne. De studerende forsvandt efter undervisningen. Formålet med masterplanen er at få aktivitet ind på campusområdet, hvor de studerende bliver og bor, fordi der er faciliteter til det,” fortæller Flemming Frost, arkitekt og founding partner i JFA og fortsætter:

”Vi kan nu se, at det er lykkedes. Nova Huset og Campusområdet er fyldt med studerende efter undervisningen, fordi der er områder, der indbyder til at mødes.”

”Vi står for en enkel og skarp arkitektur, som gerne skal være eviggyldig. Materialerne, vi bruger, skal leve op til det. Pladerne fra Steni passer godt til den arkitektur og kombination med andre enkle og robuste materialer som beton og stål,” siger Flemming Frost.​

Prisbelønnet arkitektur
I 2015 blev Nova Huset hædret for sin arkitektur med Örebro Kommuns Byggnadspris 2015 med begrundelsen, at Örebro har fået et nyt ikonbyggeri.

”Vi ville skabe en bygning, der harmonerer med den eksisterende arkitektur. Derfor lavede vi en facadeanalyse af bygningerne på Campus. Byggeri fra starten af 70’erne havde horisontale vinduesbånd, og byggeri fra 90’erne havde vertikale vinduesbånd. Disse linjer sammensatte vi. Vinduespartierne er vertikale, hvor de hvide facadeplader fra Steni er horisontale,” fortæller Flemming Frost.

Også i Örebro er Husaren netop indviet. Husaren samler forskellige boformer, kontor og erhverv i ét samlet greb, hvor bebyggelsens forskellige programmer afspejler sig i den konkrete udformning. Husaren favner et dynamisk byrum og sætter scenen for et moderne bo- og bymiljø i kulturhistoriske rammer. Bebyggelsen indeholder desuden butik og restaurant og vil dermed bidrage til et aktivt bymiljø.

Husaren er ligesom Nova Huset domineret af glas, stål og hvid facadebeklædning.

”Vi står for en enkel og skarp arkitektur, som gerne skal være eviggyldig. Materialerne, vi bruger, skal leve op til det. Pladerne fra Steni passer godt til den arkitektur og kombination med andre enkle og robuste materialer som beton og stål,” siger Flemming Frost, der sammen med sine kollegaer står i spidsen for flere nye byggerier i Örebro.

FAKTA

  • Bygherre: Nova Huset: Örebroporten AB og
  • Husaren: ÖrebroBostäder AB
  • Arkitekt: JUUL | FROST Arkitekter
  • Entreprenør: Nova Huset: ByggTema / Husaren: NA Bygg
  • Projektår: 2010 - 2018
  • Facadebeklædning: Steni Colour