Facadeløft på Holmenkollens solside

Retningslinjerne fra projektleder Karl Erik Rønstad var tydelige og detaljerede. Stenis facadeplader var de eneste, der levede op til de specifikationer, som skal give boligforeningen Himstadplassen en ansigtsløftning.

For foden af Holmenkollåsen i Oslo ligger otte terrasseejendomme. Da bestyrelsen i boligforeningen Himstadplassen besluttede, at facaden skulle renoveres, og at samtlige vinduer skulle udskiftes, valgte man rådgivende ingeniørfirma Sohlberg og Toftenes som tovholder på projektet.

Rune Gruer fra entreprenørfirmaet Palmgren AS (til venstre) og Karl Erik Rønstad, projekt- og byggeleder hos ingeniørfirmaet Sohlberg og Toftenes as.

Alle otte ejendomme har stålplader fra 1980'erne på gavlene, og de er temmelig slidt.​ Karl Erik Rønstad, projekt- og byggeleder i ingeniørfirmaet Sohlberg og Toftenes as​

Stort farvespektrum
Når terrasseejendommene på Holmenkollens solside er færdigrenoverede, vil de røde profilplader af stål være udskiftet med 4.000 kvadratmeter glatte plader i hvide, lysegrå og mørkegrå nuancer, som en farvekonsulent omhyggelig har tilpasset efter bygningen og omgivelserne.

– Det brede farvespektrum og muligheden for at vælge plader i forskellige størrelser er nogle af de mest afgørende fordele ved STENIs facadeplader, siger Rønstad.

De resterende 3.000 kvadratmeter af facaderne skal ligesom før beklædes med træpaneler.

Klare retningslinjer
Da Rune Gruer fra entreprenørfirmaet Palmgren AS gik i gang med at lede efter produkter, som levede op til Rønstads krav til vedligeholdelsesfrihed, pris og farvespektrum, faldt valget hurtigt på Stenis facadeplader

– Direktivet lød, at der skulle anvendes Steni-produkter eller tilsvarende. Men her i Norge er det ikke let at finde et andet produkt, der opfylder Rønstads specifikationer, siger Gruer.

Vedligeholdelsesfri facadeplader
Projekt- og byggeleder Rønstad har gode erfaringer med at bruge facadepladerne fra Steni. Han fortæller, at Stenis produkter blev valgt, da han var projektleder på renoveringen af en boligforening i Årvoll i 2002.

– Jeg går af og til forbi boligforeningen og kan ved selvsyn konstatere, at facaderne stadig ser splinternye ud, siger han og tilføjer, at det først og fremmest var den vedligeholdelsesfri kvalitet, der gjorde, at han også foretrak STENIs facadeplader til boligforeningen Himstadplassen.

Boligforeningen Himstadplassens terrasseejendomme ligger på Holmenkollens solside.

De røde stålplader fra 80'erne skal erstattes med moderne hvide og grå facadeplader fra STENI.

 Vælger kvalitet
De samlede levetidsomkostninger spillede også ind. At produktet holder sig pænt år efter år er i sig selv ensbetydende med en god økonomi. De komplicerede terrænforhold bliver en fordyrende faktor, hvis man er nødt til at vedligeholde facaden.

 – Hvis vi for eksempel havde beklædt alle siderne med træværk, ville det have medført udgifter til maling med jævne mellemrum. Alene stilladsomkostningerne ville løbe op i 150.000 kroner for hver ejendom, fortæller Gruer.

Alternativerne stål og mursten ville samlet set blive dyrere over tid. Gruer mener derfor, at den bedste løsning er at bruge STENIs facadeplader.