Farver på byggeriet som pejlemærke

I Daginstitution Dagnæs bruges farver på blandt andet tag og facadebeklædningen til at vise børnene, hvor de hører til. Det stillede særlige krav til tømrerarbejdet, da institutionen blev opført.

Da Daginstitution Dagnæs i Horsens skulle opføres, satte omgivelserne rammen for, hvordan institutionen blev udformet. Bag designet står Pluskontoret Arkitekter, en arkitektvirksomhed med speciale i blandt andet institutionsbyggeri.

- Dagnæs ligger på kanten af et parcelhuskvarter, og vi ønskede, at institutionen skulle tilpasses den kontekst. Derfor er institutionen bygget med sadeltag og af gedigne materialer såsom teglsten og træ, der passer til omgivelserne. Men for at skabe en kontrast til de traditionelle materialer og give indtryk af en børneinstitution, supplerede vi med glatte, farverige Steni-facadeplader, forklarer arkitekt Peter Møller fra Pluskontoret Arkitekter.

For at imødekomme pædagogernes bekymring for en stor institutionsbygning, hvor børnene blev væk fra deres faste pædagogiske grupper, kom institutionen til at bestå af fire mindre huse centreret om et fælles rum – landsbytorvet.  

Farver på tag og facade som identitet
For at børnene kan lære, hvilket hus de hører til, er der sat Steni-plader på ovenlysvinduerne i farverne orange, grøn og blå. Ovenlysvinduerne fremstår derfor som farverige lanterner på det stålbelagte tag. De enkelte lanternes farver går igen på Steni-pladerne på husenes facadebeklædning, og indenfor går den samme farve igen på gulvene og garderoberne.

- Det afgørende for valget af Steni-pladen var de mange farve-og glansmuligheder, så vi kunne skabe en farvemæssig sammenhæng udenfor og inde og på den måde hjælpe børnene i hverdagen. Det er en god og holdbar måde at tilføre arver til et byggeri uden at skulle bruge driftsmidler til at genopfriske en malet overflade, som er alternativet, siger Peter Møller.  

Det gode håndværk i centrum
Sadeltaget og den særlige konstruktion ved ovenlysvinduerne gjorde byggeriet til et projekt, der krævede gammeldags og gedigent tømrerarbejde.

- I dag er meget tømrerarbejde montage. Derfor var det en spændende byggesag for os, fordi vi kunne vise, at vi mestrer det klassiske håndværk. Vi byggede konstruktionen til ovenlysvinduerne i træ, da taget var lagt. På den måde var vi sikre på, at skellettet passede i dimensionerne med den øvrige tagkonstruktion,” forklarer Anders Holm, som er projektleder ved Torntoft & Mortensen, der varetog tømrerarbejdet i fagentreprise. Han fortsætter:

- Vi fik arkitekternes særlige detaljer til at gå op i en højere enhed inden for en kort tidsramme, fordi vi havde tilrettelagt arbejdet nøje og havde taget højde for de forskellige faldgrupper i vores planlægning.    

FAKTA

  • Bygherre: Horsens Kommune
  • Adresse: Strandkærvej 38, 8700 Horsens
  • Byggeperiode: 2014-2015
  • Arkitekt: Pluskontoret Arkitekter
  • Tømrerentreprise: Torntoft & Mortensen
  • Plade: Steni Colour

Når en institution skal bygges eller renoveres, er det altid en god idé at teste holdbarheden af facadebeklædningen, inden byggeriet går i gang!
Mooncartesten har Køge Kommune brugt med succes.

Læs mere på Wikipedia.