Gammel industrigrund danner ny farverig ramme om ungdomsliv

Farverige facadeplader fra Steni bruges som markør af det fællesliv, der udspiller sig i Aalborgs prisbelønnede ungdomsbebyggelse, Henius House. Kombinationen af de farverige facadeplader på de markante betonfacader skaber et nyt arkitektonisk udtryk.

Med opførelsen af 240 nye ungdomsboliger er det lykkedes at omdanne en gammel nedlagt industrigrund til ny urban bydel. En moderne bebyggelse på fem etager er nemlig skudt op, hvor Dansk Eternitfabrik tidligere hørte hjemme. Bebyggelsen skal fungere som et attraktivt og sprudlende mødested for Aalborgs unge.

Vigtige fællesområder
– Henius House er opført på en grund, der i mange år har fungeret som et vigtigt industriområde for Aalborg og omegn. Denne arv ønsker vi at føre videre, og rent arkitektonisk har vi derfor taget afsæt i stedets lange industrihistorie, siger arkitekt Søren Tortzen fra arkitektfirmaet C.F. Møller Danmark A/S, der står bag projektet. Derfor er Henius House opført i grå beton med synlige støbeskel, der skaber direkte associationer til den fabrik, der tidligere stod på pladsen. Det rå look er løftet ved hjælp af farverige facadeplader fra Steni, som er placeret forskellige steder på byggeriet som dynamiske og livgivende knopskydninger, der står i kontrast til betonen.

– Ved hjælp af facadepladerne betoner vi vigtige samlingspunkter for beboerne. Det kan være alt lige fra fælleskøkken, opholdsrum og netcafé til træningscenter, værksteder og boldbaner, der er markeret med farver som rød, blå, grøn og gul, forklarer Søren Tortzen og tilføjer, at de farverige Steni Colour facadeplader understøttes af scenografisk lyssætning. Her er nemlig tale om et byggeri, hvor der i høj grad lægges vægt på fællesskab. Dermed kombinerer Henius House tradition og nytænkning, industri og urbanitet, råt og blødt i en æstetisk gennemført helhed. Bebyggelsen er både blevet hædret med Aalborg Kommunes Arkitekturpris i oktober 2014 og Betonelement- Prisen i januar 2015.

FAKTA

  • Bygherre: Himmerland Boligforening
  • Arkitekt: C.F. Møller Danmark A/S
  • Entreprenør: A. Enggaard A/S
  • Underentreprenør: Skjøtt Tømrer & Snedker ApS
  • Omfang: 16000 m² (12.000 m²/240 ungdomsboliger + 4.000 m²/45 familieboliger)
  • Facade: Steni Colour
  • Byggeperiode: 2011 - 2013

Rustet til et aktivt liv

Når Henius House i dag er beklædt med farverige facadeplader fra Steni, skyldes det ikke blot produkternes æstetiske værdi, men også de mere praktiske egenskaber.

– Vi præsenterede seks forskellige facadeløsninger for bygeherren, og selvom Stenis facadeplader var den dyreste løsning, var det Steni Colour , valget faldt på. Sammen vurderede vi nemlig, at facadepladerne fra Steni, takket være deres bestandighed og robusthed, har den længste levetid og den mindste vedligeholdelse. Derfor kan investeringen hurtigt tjenes ind, forklarer Jesper Schou, der er entreprenør i A. Enggaard,. Bygherren på projektet, direktør for Himmerland Boligforening, Ole Nielsen stemmer i:

– Ved at satse på et modstandsdygtigt produkt har vi rustet Henius House til det aktive liv, der fremover kommer til at udspille sig i og omkring bebyggelsen. Dermed er Stenis facadeplader i høj grad valgt ud fra vedligeholdelsesøkonomiske overvejelser. Steni Colour facadebelædningen bidrager også til byggeriets grønne profil, hvilket har været vigtigt for det samlede projekt, som opfylder kravene til lavenergiklasse2015.

- I dag må vi absolut tænke miljøet med i alt, hvad vi foretager os, og derfor har vi satset på modstandsdygtige produkter, som fremstår pæne i mange år, og som ikke lige skal udskiftes eller renoveres foreløbig. Det er både godt for pengepungen og for miljøet, siger Søren Tortzen.