Legesyge og livsglæde

Børnehuset Sankt Jørgensbjergs nye fælleshus vækker opsigt med sine livlige farver, der er inspireret af de grønne omkringliggende træer og den blå himmel. Med den markante Steni Colour facade har børnehuset fået et samlende vartegn, der appellerer til børn i alle aldre.

Et børnehus skal ikke ligne et kontorhus. Det har været udgangspunktet for Sabina Holstein, arkitekt og bygherrerådgiver i Roskilde Kommune, da projekteringen af Børnehuset Sankt Jørgensbjerg i sin tid startede. Husets pædagoger var hurtige til at udtrykke deres skepsis, men efterfølgende har vi fået mange positive kommentarer fra dem. Det er en lille bygning, men den har virkelig vakt meget opmærksomhed. Faktisk erfarede jeg for nylig, at kommunens rengøringspersonale har byttet vagter, så alle kan få det set.

Vi var enige om, der skulle være tryk på farverne, og vi ville have et glad hus med en positiv udstråling.​ Sabina Holstein, arkitekt og bygherrerådgiver i Roskilde Kommune​

FAKTA

  • Bygherre: Roskilde Kommune
  • Adresse: Skt. Hansgade 40, 4000 Roskilde
  • Opført: 2011-2012
  • Rådgiver: Tegnestuen Lundbak
  • Montør: Thoma Byg

Når man må lege

- Fælleshuset samler fire forskellige børnehuse i et multifunktionelt rum bl.a. med rampe til amfiscene. Bare fordi bygningen er til børn, så behøver der ikke være lav lofthøjde og billige facadeplader. Derfor har vi lavet et stort enkelt rum i sorte og hvide farver med højt til loftet, hvor der er masser af gulvplads, så børnene kan løbe energien af, fortæller Sabina Holstein.

Fokus på detaljen

- Én af mine store forbilleder er arkitekten Mogens Lassen, der havde credoet: ”Selv det mindste projekt har krav på at blive løst ordentligt”. Og det mener jeg, er lykkedes på Børnehuset Sankt Jørgensbjerg.

Farverne der er på Steni-pladerne spiller flot sammen med træerne, og lyset danser i de glansfulde plader.

Bygningen står allerede nu som et friskt og glad fælleshus blandt de eksisterende børnehuse. Selv de mindste børn kan finde vej til det rigtige hus, når det er spisetid, siger Sabina Holstein.

Det gode samarbejde

- Vi har haft et virkelig godt samarbejde med Steni og de andre parter i byggeprocessen. Der har hersket en generøs og egofri tilgang. Vi har haft en fin ping pong med rådgiver Klaus Lundbak igennem alle byggeriets faser, og vi er særdeles tilfredse med det gode arbejde, det lokale firma Thoma Byg, har lavet derude. Når folk gør det godt, så skal det nævnes, siger Sabina Holstein, fremhæver, at Thoma Byg på børnehuset har limet Steni-pladerne op, således man helt undgår skruehuller. Her har Steni bidraget med anvisninger, samtidig med virksomheden selv har selv været ude på byggepladsen og rådgive med monteringen.”

Når en institution skal bygges eller renoveres, er det altid en god idé at teste holdbarheden af facadebeklædningen, inden byggeriet går i gang!
Mooncartesten har Køge Kommune brugt med succes.

Læs mere på Wikipedia.