Stop for rødt!

Ferrari-røde vartegn forhindrer billisterne i at komme på afveje. Langs E6 ved Mjøsa har særprægede bygninger beklædt med Steni til formål at reducere antallet af ulykker.

– Erfaringer fra den amerikanske prærie og danske landeveje viser, at chauffører har lettere ved at holde sig vågne, hvis de får et visuelt ”kick” hvert tredje minut. Langs E6 ved Mjøsa har vi haft som mål at vække bilisterne med overraskende bygninger og konstruktioner, forklarer Morten Løvseth, arkitekt hos Løvseth + Partner.

Man kører ikke upåvirket forbi ”Tyttebærrene” ved Strandlykkja på E6. Toiletbygningen ligner ikke noget, som vi er vant til at se langs de norske landeveje, og det skaber selvfølgelig opmærksomhed. Helt som ventet og ønsket.

Morten Løvseth har haft en finger med i spillet i flere af de visuelle vartegn langs rigsvejen, blandt andet de to knaldrøde rastepladsbygninger på Andelva og Kolomoen bro, hvor traditionelle byggeteknikker nærmest forvrænges i nye trekantstrukturer.

Ekstrem konstruktion

– Toiletterne på Strandlykkja tager trekantstrukturen til sit yderste, siger Morten Løvseth.

Vi skabte en geometri, som understreges af Steni-facadepladernes Ferrari-røde farve og glans.​ Morten Løvseth, arkitekt hos Løvseth + Partner​

Også indvendigt er toiletterne beklædt med STENI-plader for at gøre det enkelt at vedligeholde stedet, som hurtigt kan blive svinet til. Det skal være opkvikkende at gøre holdt på rastepladsen ved Strandlykkja  en lille pause på en lang E6-strækning, der også er kendt som Tiomila eller "10-milestrækningen".

Vil vække førerne

– Hensigten med at lægge vægt på design og arkitektur på rastepladsen er at få trafikanterne til at gøre holdt og holde en pause. Det handler om trafiksikkerhed, som er særligt vigtigt på denne strækning, hvor der er sket mange alvorlige ulykker på grund af førere, som er faldet i søvn, siger Taale Stensbye, projektleder for udbygningen ved Statens Vegvesen.

Følg derfor gerne opfordringen fra Vegvesenet – stop for rødt, næste gang du passerer Mjøsa på E6.

– Vi håber, at det er lykkedes os at skabe en rasteplads, som er et besøg værd!​ Taale Stensbye, projektleder, Statens vegvesen​

Har du set mage? Rastepladsen er et eksempel på, hvordan Statens Vegvesen anvender arkitektur og design til at øge trafiksikkerheden.

FAKTA

  • Langs E6 syd og øst for Mjøsa finder du de røde holdepladser på begge sider af vejen ved Andelva og Strandlykkja.