Lang teknisk og æstetisk levetid

Der er både økonomiske, æstetiske og miljømæssige årsager til, at Steni Colour-facadeplader præger overfladerne på det prisbelønnede renoverede Nordre Gran Borettslag i Oslo.

- Jeg er bygningsingeniør, opvokset i boligforeningen og har stærke følelser for Nordre Gran Borettslag.
Det motiverede Umar Munir til at arbejde for en omfattende renovering.
- Den tekniske levetid var udløbet, siger han. Han fortæller, at der boede omkring tusind mennesker i 262 lejligheder i et boligmiljø, hvor bygningsmassen fra 1978 var i meget dårlig stand. Munir er leder i boligforningen på Furuset i Oslo, som i 2017 fik OBOS-prisen for renoveringen – en ansigtsløftning, som betyder, at boligforeningen i dag fremstår næsten som ny.

Facadepladernes æstetik
- Ud over et kraftigt vedligeholdelsesefterslæb havde boligforeningen med 1970'er-udtrykket også et stærkt moderniseringsbehov, siger Munir, som fremviser et indbydende boligmiljø med attraktive udendørsområder samt højhuse og lave blokke med facader klædt i Sten Colours lyse farver.
- Bygninger har også en æstetisk levetid, siger han.

Leder af boligforeningen Nordre Gran Borettslag, Umar Munir, mener, at det æstetiske udtryk er vigtigt. - Vi former vores omgivelser, og de former os, siger han.

FAKTA

Nordre Gran Borettslag ligger i Furuset i Oslo Vandt OBOS-prisen i 2017 Består af 262 lejligheder fordelt på 7 bygninger Renoveringen har kostet 134,5 millioner norske kroner Omkostning pr. lejlighed: 513.000 norske kroner Valgte Steni Colour–facadeplader

Lang levetid
Boligforeningen har i alt investeret 134,5 millioner norske kroner – eller 513.000 kroner pr. lejlighed – derfor er det klart, at facadematerialets egenskaber er helt afgørende. Boligforeningens ledelse fik kendskab til STENIs produkter både gennem arkitekten og ved selvsyn ved besøg i andre boligforeninger.

Det glædelige ved Stenis facadeplader er, at de er lavet af et robust og vedligeholdelsesfrit materiale, som kan holde i op til 60 år.​ Omar Munir, leder af boligforeningen Nordre Gran Borettslag​

God økonomi
Når Steni Colour pryder facaderne på de syv bygninger i boligforeningen, er valget til dels økonomisk begrundet.
- Det er billigere i længden at vælge et vedligeholdelsesfrit produkt med lang levetid, selv om det koster lidt mere i indkøb. Det er livstidsomkostningen, der tæller, siger Munir.

Miljøvenlige
Lederen af boligforeningen peger også på, at Stenis facadeplader er monteringsvenlige, hvilket er tidsbesparende.
- Steni har gode løsninger til monteringsanordninger og overgange. De har lavet deres tekniske hjemmearbejde, mener han.
- Derudover har vi analyseret Stenis CO2-regnskab i livscyklussen, der fremviser gode resultater, siger Munir. Lejlighederne er efter renoveringerne blevet meget populære købsobjekter.
- Efterspørgslen er høj, og alt tyder på, at renoveringen er en medvirkende faktor i forhold til den stærkt øgede kvadratmeterpris, siger boligforeningsformanden.

Det er billigere i længden at vælge et vedligeholdelsesfrit produkt med lang levetid, selvom det koster lidt mere i indkøb.

Boligforeningen Nordre Gran Borettslag er et indbydende boligmiljø med attraktive udendørsarealer samt højhuset og lave blokke.