Norges sjoveste "das"

Kunstneren Njål Lunde forvandlede toiletbygningen på Manglerud skole fra en skummel og skæmmende bygning i skolegården til et farvestrålende indslag med motiver fra Østensjøvannet i Oslo.

NJÅL LUNDE, KUNSTNER

Jeg arbejder gerne digitalt. Med Steni Vision kunne mine motiver overføres til facadeplader, og det er derfor et materiale, som passer mig godt, siger Lunde.​

Gav nyt liv

Da Manglerud skole i Oslo skulle gennemgå en omfattende renovering, blev kunstneren fra Haugesund inviteret til at give toiletbygningen i skolegården et visuelt løft.

- Toiletbygningen stod og forfaldt, og mange opfattede bygningen som skummel. Dessinerne fra kommunen var, at jeg skulle dekorere bygningen udvendigt, men at jeg frit kunne vælge motivet inden for nogle givne økonomiske rammer og materialer, fortæller Lunde.

 

Inspiration fra nærmiljøet

Lundes motiver, som er printet på Steni Vision-plader i standardformat, er en kunstnerisk fremstilling af de forskellige planktonarter i Østensjøvannet. Jeg valgte at lade ét motiv dække to plader. Toiletbygningens vægge er således beklædt med 16 motiver fordelt på i alt 32 plader, forklarer han.

Vedligeholdelsesfrit

Lunde har gennem hele processen haft tæt kontakt til Steni. 

- De var allerede på et tidligt tidspunkt behjælpelige med at levere prøvetryk, som jeg kunne bruge til at få motiverne godkendt af udsmykningskomitéen, siger Lunde.

www.njallunde.com 

 

Spændende udtryk


– Udsmykningskomitéen så det fabulerende, legende og mangfoldige i Lundes kunstneriske udtryk og vurderede, at det kunne skabe et spændende udtryk i et miljø for børn.

Han er også en anerkendt kunstner med kompetence til at gennemføre store opgaver af denne type, siger kunstnerisk konsulent for projektet, Gunnveig Nerol.

Gunnveig Nerol

Interessant valg

Trykkene på STENI-pladerne er smukke og tydelige, siger Nerol. Hun mener, at Lundes valg af facadeplader var meget interessant.

- Hans kunstneriske udtryk træder klart og tydeligt frem, samtidig med at facadepladerne har de ønskede tekniske kvaliteter, hvad angår holdbarhed, tagging og eventuel udskiftning i forbindelse med hærværk, siger hun.

Trykkene på STENI-pladerne er smukke og tydelige, siger kunstnerisk konsulent Gunnveig Nerol.