Med Steni mod lysere tider

Råd og svamp, rustne armeringsjern og smuldret beton. Efter en omfattende renovering fremstår boligforeningen i Voss ny og moderne.

– Ejendommen var i dårlig stand. Der var ikke blevet taget hånd om den, siden den stod færdig i 1979, fortæller formanden for Lundarosens boligforening i Voss, Edvin Alfred Erntsen. Han og resten af bestyrelsen bad derfor på generalforsamlingen om midler til at foretage en renovering.

– Det var simpelthen på høje tid at få det gjort, siger han.

"Alt" er nyt

Der er gået meget arbejde og et langt forløb forud for, at Erntsen og resten af bestyrelsen i dag kan glæde sig over det resultat, som investeringen på 28,5 millioner NOK har givet dem.

– Vi er meget tilfredse, siger Erntsen, som kan glæde sig over en ejendom, hvor stort set alt er nyt – fra tag og indgangspartier, døre og vinduer og ny isolering til termostatstyrede varmekabler i tagrenderne, som kan smelte sne.

Nemt at vedligeholde

 Og så er ikke mindst facaden blevet renoveret, siger Erntsen med henvisning til, at de oprindelige asbestplader er blevet fjernet.

 Med Steni-facadeplader har bygningerne fået en flot og moderne overflade. Boligforeningens formand er glad for, at man valgte et facadepladeprodukt, som er stort vedligeholdelsesfrit.

 Der er kommet alger på den ene gavl. Det skyldes, at tagudhænget er for kort på den side, fortæller han. Men alger er nemme at fjerne, har han fundet af.

– Jeg tog en sprøjteflaske med opvaskemiddel og vaskede det af. Pladerne ser ud som nye, siger han.

Stenis facadeplader har givet bygningerne en flot og moderne overflade.​ Edvin Alfred Erntsen, formand for Lundarosens boligforening i Voss ​
Det betyder selvfølgelig noget, at Steni har en produktgaranti på 40 år.​ Harald Molven, ingeniør​

Kan holde til et hårdt klima

Ingeniør Harald Molven overtog opgaven som både byggeleder og projektleder, da de medarbejdere, der satte arbejdet i gang, stoppede i deres stillinger. Han bekræfter Ertsens positive erfaringer med Stenis facadeplader.

– Jeg har brugt Steni til flere tidligere projekter og har erfaret, at produktet er holdbart. Det betyder selvfølgelig noget, at Steni har en produktgaranti på 60 år, siger han. Klimaet i Vestlands-regionen kan være en udfordring for mange materialetyper på grund af meget vind og regn.

– Stenis facadeplader kan godt holde til klimaet her i Vestlandet, siger Molven.

Demokratisk farvevalg

Beboerne fik selv lov til at vælge farverne. Dermed har de hver især fået en større ejerskabsfølelse i forhold til renoveringsarbejdet, mener formanden for boligforeningen.

– Vi indkaldte til et beboermøde, hvor vi præsenterede nogle forskellige løsninger, fortæller Erntsen. Valget faldt på lysegråt med kontraster i form af nogle felter i en mørkere grå nuance.

– Bygningsmassen fremstår virkelig flot i de valgte farver, siger han.