Verner Panton & Steni

Da arkitekt Paal Johan Kahrs valgte at bruge Stenis facadeplader til sit fritidshus, skete det med afsæt i inspiration fra hans Panton-stole fra 1960'erne og en række arkitektoniske afvejninger. Da huset i 2014 stod færdigt på Lerøy uden for Bergen, var den en af de bygninger, som han selv er allermest tilfreds med. - Huset blev som et smykkeskrin: glat udvendigt og blødt indvendigt, siger Kahrs.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Kahrs hus ligger som et smykke i skoven.

Kontraster
Hovedbygningen er beklædt med STENI-facadeplader i en specialfarve. Pladematerialet til den rene og enkle form er valgt som en kontrast til de grove naturstensmure og det malede træværk. På den måde fremhæver materialerne hinanden.

- Jeg ville have en jævn og ensartet overflade, som var vejrbestandig og stort set vedligeholdelsesfri, siger Bergen-arkitekten, som forklarer, at han altid vælger materialer på baggrund af det arkitektoniske udtryk.  

I mit samarbejde med Steni har jeg fået mere hjælp, end jeg forventede. Jeg ville have en jævn og ensartet overflade, som var vejrbestandig og stort set vedligeholdelsesfri.​ Paal Johan Kahrs​

Ude og inde
Den enkle, orange og terningformede hovedbygning i Kahrs hytte har store åbninger og glaspartier på alle sider. Facadepladerne fra Steni har samme farve som de otte eksemplarer af Verner Pantons plaststol fra 1960'erne, der står omkring spisebordet. 

- Jeg tog farveprøver af stolene og sendte farvekoderne til Steni. Det krævede et par forsøg, før vi fandt frem til lige netop den orange nuance, som jeg ville have, siger han.

Leg med farver
Udfordringen bestod i, at stolene er blanke, men jeg ville have Steni-facadeplader med en mat overflade. Løsningen endte dog med at blive rigtig vellykket, fordi Steni var fantastiske til at følge op, fortæller Kahrs, som er meget bevidst om sin brug af farver. Videncentret i Bergen, som henvender sig specifikt til børn og unge, er et godt eksempel på dette. Brug af farver giver bygningen et legende udtryk, siger han.

 

Verner Panton-stolene fra 60'erne tjente som inspiration til facadepladernes farve.

Stor hjælp
Valget af facadebeklædning faldt på Stenis facadeplader, hvilket dels skyldes, at Steni kunne tilbyde så mange formater og varianter, blandt andet hjørneløsninger, som ingen andre har.

- Hos Steni fik jeg masser af hjælp til at projektere og finde frem til de rigtige formater. Det gjorde montørernes arbejde meget enkelt, siger Kahrs. Han bruger gerne Steni-produkter igen, når de passer ind i hans arkitektoniske idéer.

- I mit samarbejde med Steni har jeg fået mere hjælp, end jeg forventede, siger han.

 

 

Facadeplader med en jævn og ensartet overflade, som er vejrbestandig og stort set vedligeholdelsesfri, kombineret med naturmaterialer giver huset et unikt særpræg.