BREEAM NOR-niveauet Excellent til plushus med facadeplader fra Steni

Da Link Arkitektur fik til opgave at designe en plushus-børnehave for Omsorgsbygg på Årvoll i Oslo, var en BREEAM-NOR-certificering på niveauet "Very Good" et minimumskrav. Takket være innovative løsninger og facadeplader fra Steni blev resultatet "Excellent".

Resultatet er en plushus-børnehave, hvor taget, som er næsten helt dækket af solcellepaneler, matcher væggene, der er beklædt med facadeplader leveret af Steni. Dermed blev solcellepanelerne en integreret del af bygningen.

Hos Steni er de, ligesom Jensen, både imponerede over resultatet og tilfredse med at have leveret produkter til et så innovativt prestigeprojekt som denne plushus-børnehave.

–  Jeg er personligt stolt over, at vi bliver inviteret som en naturlig partner til denne type projekter. Det beviser, at Steni er en seriøs aktør, som du kan stole på. Især når der stilles høje krav til miljø og bæredygtighed, siger Ståle Kristiansen, som er Stenis regionschef i Oslo.

Børnehaven Kilden havde høje ambitioner på energi- og miljøområdet, som skulle indfries. Samtidig ønskede vi en børnehave, hvor arkitektur, miljø og funktionalitet tilsammen udgjorde præmisserne for løsningen.​ Ingunn Sirevåg Jensen, arkitekt hos Link Arkitektur​

Fokus på miljø og bæredygtighed

For at få udstedt et BREEAM-NOR-certifikat skal man dokumentere miljøpræstationer i ni forskellige kategorier: Ledelse, sundhed- og indeklima, energi, transport, vand, materialer, affald, arealudnyttelse, økologi og forurening.
– Det var viktig, at det produkt, der skulle anvendes på både vægge og tag, havde en lav CO2-udledning, og at det opfyldte BREAAM-kravene i projektet. Samtidig skulle materialet være robust og prisgunstigt. På baggrund af disse krav faldt valget på Stenis facadeplader, siger Jensen fra Link arkitektur.
Arkitekten tilføjer, at udseendet naturligvis også spillede ind, og at Steni-pladerne gav dem en ekstra streng at spille på i forhold til æstetikken.
– Eftersom facadepladerne fra Steni kan leveres i forskellige glansgrader, kunne vi ud over farvepaletten også matche til de varierende vejr- og lysforhold og give facaden et udtryk, som skifter dagen igennem. Det skaber et spil i facaden, som vi planlægger at udnytte til fremtidige projekter.

Foregangsprojekt i Futurebuilt

Ud over at have fået den næst højeste BREAAM-NOR-certificering er projektet også et foregangsprojekt i Futurebuilt. Det vil sige, at børnehaven er en del af et program, som skal vise, at det er muligt at udvikle klimaneutrale byområder og arkitektur af høj kvalitet.

Her stilles der krav om, at foregangsprojekternes udledning af drivhusgasser fra transport, energiforbrug og materialeforbrug skal reduceres med minimum 50 procent.
– Branchens fokus på miljø og bæredygtighed bliver større og større, og det gælder også her hos Steni. Vi har allerede et lavt CO2-aftryk, pladerne har en ekstremt lang levetid, og behovet for vedligeholdelse er nærmest ikke-eksisterende. Men vi er på ingen måde i mål, og vi arbejder hver eneste dag på at blive endnu bedre, siger Kristiansen.

 

Det beviser, at Steni er en seriøs aktør, som man kan stole på. Især når der stilles høje krav til miljø og bæredygtighed.​ Ståle Kristiansen, Stenis regionschef i Oslo​