Facadeplader og træværk - det urbane møder skoven

- Den friske grønne farve på Steni-pladerne giver skolen et urbant og legende udtryk og skaber en spændende kontrast til den massive fyrretræsfacade, siger arkitekt Marlies Lekven fra HLM arkitektur. Med skoven som inspiration har hun tegnet den nye Kongsvinger Ungdomsskole. Et projekt, der har givet hele byen et løft.

Den nye Kongsvinger Ungdomsskole er på 11.360 kvadratmeter og rummer undervisningslokaler, en idrætshal, en kultursal og et bibliotek. Den ligger på en pragtfuld grund lige ved bredden af ​​Glomma og er mere end en skole - projektet er udviklet til alle Kongsvingers indbyggere.

- Det er et område til leg, rekreation, idræt og kulturoplevelser - her skal der være liv, også uden for skoletiden. Vi har fået utroligt gode tilbagemeldinger på projektet fra både politikere, byens indbyggere og ikke mindst eleverne selv. De fortæller blandt andet, at de er meget glade for bygningens livlige farver, siger Lekven.

Kongsvinger Ungdomsskole er skabt til aktivitet.

Grønt og urbant

Og det er netop de levende farver som kontrast til den rolige træfacade, Steni-pladerne kan bidrage med.

- Skovtemaet har været hovedidéen i alt, hvad vi har lavet, og med Steni-pladerne har vi leget med grønne og gule nuancer. Vi ønskede en urban vinkel på første sal, og her har Steni-pladerne givet skolen den karakter, vi søgte. En stor fordel ved Steni er også, at de har rigtig gode hjørnedetaljer, og at der ikke er kreative begrænsninger på hverken farver, former eller struktur, siger Lekven.

Beklædningen på skolebygningen er en kombination af træværk, grønne Steni Colour-plader og spejle.

Urban arkitektur møder naturen gennem brug af træ og grønne Steni Colour-plader.

Facadeplader med citater

Nogle af Steni-pladerne har citater, som eleverne selv har opfundet.

- Alt blev leveret færdigskåret, og det fungerede virkelig godt, siger Lekven.

- Et kreativt tiltag, vi også lancerede, var at bruge store spejlflader på facaden af ​​idrætshallen og under lofterne omkring indgangene. Det giver en spændende effekt og betyder, at Steni-pladerne får dobbelt højde, når man ser dem under loftet. Og idrætshallens spejlfacade får den omkringliggende skov til at spejle sig i bygningen.

Steni-facadeplader understøtter tryk på overfladen. Det har man på Kongsvinger Ungdomsskole udnyttet ved at trykke citater fra eleverne på facaden.

Perfekt til skoler

Lekven slår fast, at Steni-pladerne er gode til skolebygninger.

- Både på grund af det kreative rum, og fordi pladerne er meget robuste og tåler hårdt brug. De har 60 års garanti. Jeg arbejder på en ny skole i Stavanger nu, hvor vi også bruger Steni Colour på dele af facaderne.

Hele 490 elever er nu samlet i den nye skole, men den er dimensioneret til 720 elever, så der er tale om en af ​​Norges største ungdomsskoler.

- Vi arbejdede efter visionen: "Den lille skole i den store skole." Arkitekturen er designet til at skabe gode og trygge hjemmezoner for hvert klassetrin. Eleverne har selv været involveret i idéarbejdet, og jeg er ikke mindst glad for al den spændende kunst, der er her. Det har været et utroligt sjovt projekt at arbejde på!

Steni-plader er gode til skoler. Både på grund af det kreative rum, og fordi pladerne er meget robuste og tåler hårdt brug. De har 60 års garanti.​ Marlies Lekven, HLM Arkitektur​

Hædret med Byggeskikkprisen

Den nye Kongsvinger Ungdomsskole er hædret med Byggeskikkprisen ud fra følgende begrundelse: "Byggeskikkprisen er en hæderspris til Kongsvinger Ungdomsskole og dens udviklede omgivelser, der gennem udførelse, materialebrug, design og samspil med sted og miljø bidrager til at løfte det æstetiske udtryk og almindelig byggeskik i Kongsvinger kommune."

Bygningen er desuden blevet nomineret til både Årets Byggeri og Årets Træbyggeri.

Kongsvinger Ungdomsskole har fået Byggeskikkprisen og er nomineret til flere andre priser.