Finlands højeste træbygning beklædt med Steni-facadeplader

Bygningen er et vartegn for den finske universitetsby Joensuu. Lighthouse Joensuu har fået en pris for sin innovative trækonstruktion, men træet kan man ikke se udenpå. På facaden er det pladerne fra Steni, der giver liv til bygningen.

Lighthouse Joensuu er en høj, innovativ træbygning beklædt med Steni-facadeplader.

– Facaden får karakter gennem Steni Color-panelerne. Vi har leget med blanke og matte overflader i hvide og grå toner. Selvom projektet er en træbygning, foretrak bygherren en vedligeholdelsesfri og vandtæt facade. Derfor var Steni et godt valg, siger den finske arkitekt Samuli Sallinen i Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto. Han er hovedarkitekten bag Lighthouse Joensuu.

Selvom projektet er en træbygning, ønskede bygherren en vedligeholdelsesfri og vandtæt facade. Derfor var Steni et godt valg​ Samuli Sallinen, Arkadia Oy Arkkitehtitoimisto​

Facaden er beklædt med Steni Colour i grå og hvid.

Bæredygtig træbygning

Opgaven var at bygge et bæredygtigt højhus i massivt træ. Lighthouse Joensuu har vundet flere prestigefyldte priser for brugen af ​​træ, og det fremhæves som et vigtigt pionerprojekt. Projektet krævede udvikling af nye og innovative løsninger til trækonstruktion. Kun bygningens stueetage er udført i beton, ellers er hele rammekonstruktionen og selv elevatorskakten opført i massivt træ.

At bruge træ som byggemateriale giver store klimafordele, og Lighthouse Joensuu viser, at man også kan bygge i højden.

- Vi er stolte over, at Steni blev valgt til et så gennemtænkt projekt som dette. Vedligeholdelsesfrihed og panelernes evne til at beskytte trækonstruktioner er noget, som flere og flere får øjnene op for, siger Jan Terje Nielsen i Steni.

Steni-plader og lyskunst

– Steni-pladerne var nemme at montere, og det var en stor fordel, at vi kunne hente dem direkte ind i vores 3D-model, siger Samuli Sallinen.

De forskellige nuancer af grå og hvid giver bygningen karakter, og indtrykket forstærkes af det spektakulære lyskunstværk på Lighthouse Joensuu – designet af lyskunstneren Kari Kola. Som grene på et træ breder lysets kunst sig ud over bygningen og giver den et helt særligt udtryk i mørket.

Det flotte lyskunstværk træder flot frem i aftenmørket.

Studielejligheder med udsigt

Bygningen er 50 meter høj og indeholder 117 studielejligheder med udsigt over søer og byen Joensuu, der ligger i det østlige Finland. Stueetagen har sauna, vaskeri, tekniske faciliteter og opbevaringsplads. Lejlighederne varierer i størrelse fra 26 til 47,5 m². Selvom der er tale om en boligblok i træ, er der næsten ingen synlige træflader i den færdige bygning. På grund af brandsikkerhedskravene er overfladerne indvendigt hovedsageligt beklædt med gipsplader. Og udvendigt er det Steni, der klæder hele bygningen på.

Fyrtårnet Joensuu rejser sig højt over byen og tilbyder en fantastisk udsigt til de studerende, der bor der.

Billederne til denne artikel er fra Arcadia, Stora Enso og Saarikorpi.