Revitaliseret boligblok fra 1960'erne

En forsømt højhus fra 1960'erne er blevet et arkitektonisk vartegn i Europas "hovedstad" Bruxelles. Facaden på The Cosmopolitan, der rummer lejligheder og kontorer, er nu beklædt med Steni-facadeplader.

- Arkitekterne ønskede et naturligt udtryk, og på grund af den gamle betonkonstruktion ville de gerne arbejde med et letvægtsmateriale. Derfor faldt valget på facadepanelerne Steni Nature, fortæller Patrick Klijnjan.

Han er Stenis salgsrepræsentant i Belgien og var ansvarlig for leverancerne til denne bygning, der i alt omfattede cirka 6000 kvadratmeter facadeplader.

Nyt liv – nyt miljø

The Cosmopolitan er i Belgien blevet fremhævet som et godt eksempel på en kreativ og målrettet fornyelse, der hjælper med at give en slidt bygning fra 1960'erne nyt liv. Revitaliseringen er med til at genoplive et område i en tæt befolket by og imødekommer samtidig byens efterspørgsel efter boliger. - Revitaliseringen har genoplivet en populær del af det tætbefolkede Bruxelles. Med sine lejligheder hjælper bygningen også med at imødekomme det store behov for boliger, siger Klijnjan.

Fra kontorblok til urbane lejligheder

Det var ejendomsudvikleren Besix Red, der i 2019 ønskede at revitalisere den slidte murkolos, hvor kun de to nederste etager var i brug. Bygningen var forfalden.

Placeringen i hjertet af byen inspirerede arkitekterne hos Bogdan & Van Broeck til at omdanne kontorerne til 130 moderne og urbane lejligheder i forskellige størrelser. De to nederste etager på i alt 1500 m2 er stadig forbeholdt kontorer og butikker.

Bygningen blev også udvidet med tre etager øverst, så den nu er i alt 16 etager. For at skabe en naturlig overgang mellem blokken og den nærliggende række af huse blev det også besluttet at bygge en ny tre-etagers bygning med 26 lejligheder. En underjordisk parkeringsplads forbinder begge bygninger og har plads til 50 biler og 170 cykler.

Både den nye og den gamle bygning er beklædt med store Steni-plader med let poleret hvid natursten.
- The Cosmopolitan er et vartegn i Bruxelles og er synlig fra store dele af byen. Denne fornyelse har givet inspiration til at give flere bygninger i området et arkitektonisk løft, oplyser Klijnjan.

FAKTA

Fakta om The Cosmopolitan

Arkitekt: Bogdan & Van Broeck

Sted: Bruxelles, Belgien

Kategori: 1500 m2 kontorer og 156 lejligheder

Leverance fra Steni: Nature-facadeplader med let poleret hvid natursten.