Olivin – et af Norges mest spændende mineraler

Stenis uafbrudte jagt på nye materialer har givet resultater. Og nu kommer en ny overflade som er lavet af et af Norges mest spændende mineraler, nemlig Olivin.

Stenis facadeplade «Scandinavian Forest» er lavet med en overflade af olivin, udvundet på Sunnmøre. Det grønne stenmateriale har i en årrække været blandt Norges vigtigste industrimaterialer. Olivin er ikke bare et smukt mineral som er meget brugt i smykker, men er også kendt for sine CO2-bindende egenskaber.

Vil sprede entusiasme for videre forskning

– Olivin er ikke bare et spændende materiale, det er også æstetisk pænt at se på med sine skinnende grøngrå nuancer. Olivin på vores facadeplade er stabilt og optager ikke CO2, men vi håber at vi kan give et bidrag til videre forskning på dette spændende mineral ved at sprede entusiasme og rette opmærksomhed omkring mulighederne Olivin har, siger kommunikationschef i Steni, Jan Terje Nielsen.

Scandinavian Forest, facadepladen med olivin, tager sig godt ud i kombination med andre materialer, også andre typer Steni Nature facadeplader.

Del af en større kollektion

Vi ønsker at slå et slag for en bjergart som på forskningsstadiet viser lovende målinger for CO2-fangst. Knust eller opmalet kan den i strandzoner hvor den bliver udsat for vand, luft og mekanisk bevægelse optage op til 1,25 kg CO2 pr kilo sten.

Opmalet olivinsten har også en unik evne til at suge miljøgifte til sig fra blandt andet bly, nikkel og andre tungmetaller. Bjergarten spillede en stor rolle da Forsvarsbyggeri skulle rense et 165 kvadratkilometer stort skydefelt og tilbageføre det til naturen.

 

Knust eller opmalet kan den i strandzoner hvor den bliver udsat for vand, luft og mekanisk bevægelse optage CO2.

Del af en større kollektion

I tillæg til Scandinavian Forest med overflade af knust olivin har Steni nu lanceret flere varianter af facadepladen Steni Nature. Blandt pladerne finder du overflader af recirkuleret glas og søsten formet af istiden, hentet fra havdybene i Skagerak.

– Dette er en stor og vigtig videreføring af en facadeplade som allerede har gjort sig bemærket blandt facadeprodukter i mere end 50 år. Samtidig er det også på tide med denne opgradering, som nu giver arkitekter og byggherrer langt større spillerum når det gælder valg af naturlige og bæredygtige facadeplader, siger Nielsen.

Den nye kollektion er udviklet i samarbejde med en række anerkendte arkitekter, for at sikre at alle interesser er ivaretaget under processen.

Ny plade – samme egenskaber

Til trods for nye og moderne overflader kan mærkevarechefen forsikre at pladerne fortsat indeholder de samme egenskaber som Stenis facadeplader efterhånden er blevet så godt kendt for.

– Pladerne i den nye kollektion indeholder akkurat de samme egenskaber som vores øvrige facadeplader. De er robuste, slagfaste og har selvfølgelig 60 års funktionsgaranti, siger Nielsen.

Stenis facadeplade «Scandinavian forest» har en overflade af den grønne bjergart olivin.

FAKTA

Steni Nature Scandinavian Forest

  • Overflade af olivin
  • Har en skinnende grøngrå farve
  • Mineralet er udvundet på Sunnmøre

Vil du vide mere om olivin og mineralets påvirkning på miljøet? Tag et kig på disse sager: