5 Skarpe til Karsten Nagel

Mangor & Nagel Arkitektfirma og Steni har blandt andet samarbejdet om renoveringen af Sydbyen i Slagelse og Brunevang i Rødovre, hvilket er blandt arkitektfirmaets mest omfangsrige projekter til dato. Til begge tilbygnings- og renoveringsprojekter leverede Steni individuelt tilpassede facadeelementer. Karsten Nagel er arkitekt og partner i Mangor & Nagel Arkitektfirma. Vi har sat ham i stævne for at høre mere om tegnestuen.

Beskriv jeres arkitektfirma:
– Vi er en 67 år gammel virksomhed, som har haft boligbyggeri og i særdeleshed alment boligbyggeri som en rød tråd gennem årene. Man kan sagtens lave dårlig arkitektur for mange penge, og vi ønsker at gøre det godt med de midler, der er til rådighed. Målet er at være en stabil og troværdig samarbejdspartner, som leverer fornuftig arkitektur, der kan overleve i medgang og modgang.

Hvordan indgår bæredygtighed i jeres arbejde?
– I Mangor & Nagel har vi arbejdet med bæredygtighed og totaløkonomi længe,men vi må erkende, at engang i mellem fokuseres der ikke på det fra bygherres side. Jeg oplever, at det er arkitekterne, der lægger presset lige nu i forhold til at bygge mere bæredygtigt og totaløkonomisk. Det er i virkeligheden et fælles ansvar, men man kan som ”bygningens ambassadør” godt føle sig lidt ensom mellem parterne til tider.

Hvilke krav har du til tag- og facadeplader?
- Det ved jeg ikke, men jeg ved hvad, bygherre vil svare her: En smuk tagplade er en tæt tagplade!

Hvordan ser du byggebranchens udvikling?
– Byggeprocessen er blevet mere industrialiseret og specialiseret, og jeg kan godt begræde den udvikling, hvor arkitekter er gået fra at være generalister til at være specialister. Verden er blevet mere kompleks i forhold til lovgivning, forurening osv,og i dag er det umuligt for én arkitekt at tegne et hus. Herved mister man efter min mening noget værdi i sit arbejde.

Nævn nogle byggerier i danmark, som du beundrer?
– Bredalsparken i Hvidovre, som arkitekt Svenn Eske Kristensen tegnede i 50’erne, rammer efter min mening en flot tone helt rent. Der er en særlig kvalitet ved dæmpet arkitektur, og murstensbyggeri af den type er helt unikt for Danmark. Hvis jeg skal nævne et moderne byggeri, så er der virkelig en drive over SEB Bank af Lundgaard og Tranberg. Bare den måde basen løfter sig på – det er virkelig interessant.