Landsbyggefonden gør renovering af Brunevang til demonstrationsprojekt

Brunevang er blandt 10 demonstrationsprojekter, som Landsbyggefonden har udpeget som frontløber. Med nypudsede facader, forskellige støjreducerende tiltag og altaner beklædt med Steni Colour er bebyggelsen løftet, hvad angår arkitektur og beboernes livskvalitet.

Resultatet af den flerårige renovering, som bebyggelsen Brunevang i Rødovre har været igennem, er nu synligt for alle. Kombinationen af hvidpudsede og røde murstensfacader, røde tegltage og fremtrædende altaner beklædt med hvide Steni Colour plader, skaber et klassisk arkitektonisk udtryk og et boligkompleks, der udstråler høj kvalitet. 

Renoveringen af blevet belønnet ved at være blandt de 10 projekter, Landsbyggefonden har udpeget som demonstrationsprojekter for fremtidige renoveringer af 1950'er byggeri. Dermed kommer renoveringen af Brunevang til at vise vejen for boligområder, der skal tilpasses nutidens krav og behov uden at miste værdien af det oprindelige byggeri. Det skriver Building Supply.

Brunevang er en klassisk parkbebyggelse fra 1954. Tidens tand og placeringen ved Motorring 3 gjorde det mindre attraktivt at bo i Brunevang, hvilket bygherre, Postfunktionærernes Andelsboligforening, ønskede at ændre. Holmsgaard & Mangor & Nagel står bag renoveringen af bebyggelsen. Fokus har været på at løfte bygningernes arkitektoniske udtryk med udgangspunkt i den originale arkitektur og forbedre udearealernes anvendelighed ved at reducere støjen fra motorvejen.

”De boligblokke, der ligger ud mod motorvejen, har vi bygget et par ekstra etager på og desuden bygget blokkene sammen, hvor der før var passage i mellem. Det skaber en høj boligslange, som afskærmer det fælles udeareal og to-etagersblokkene, der ligger inde i parkområdet, mod støjen,” forklarer Karsten Nagel, arkitekt og partner i Mangor & Nagel.

I de hvidpudsede boligblokke er der desuden monteret russervinduer, som reducerer støjen fra motorvejen og samtidig giver mulighed for udluftning.

FAKTA

  • Bygherre: PAB- Postfunktionærernes Andelsboligforening
  • Administrator: FA09
  • Totalrådgiver: Holmsgaard
  • Arkitekt: Mangor & Nagel
  • Projektår: 2006 – 2017
  • Produkt: Steni Colour og Steni Hjørneelementer

Vi har brugt Steni Colour pladerne, fordi det er et virkelig holdbart materiale, der samtidig bevarer farven. Pladen er hvid til evig tid. Den hvide Steni Colour plade bruges til at komplimentere den røde murstensfacade, hvilket tilsammen skaber et klassisk dansk arkitektonisk udtryk.​ Arkitekt Karsten Nagel​

Facadebeklædning beskytter altanerne
Altanerne er den bygningsdel, der skaber en sammenhæng mellem de hvidpudsede boligblokke og boligblokkene med røde murstensfacader. Altanerne har samme rektangulære form og er beklædt med samme hvide Steni Colour plade, der slutter sig om altanernes hjørner og giver et let udtryk på facaderne.

”Vi har brugt Steni Colour pladerne, fordi det er et virkelig holdbart materiale, der samtidig bevarer farven. Pladen er hvid til evig tid. Den hvide Steni Colour plade bruges til at komplimentere den røde murstensfacade, hvilket tilsammen skaber et klassisk dansk arkitektonisk udtryk,” forklarer Karsten Nagel og fortsætter:

”Vi har brugt plader fra Steni til facadebeklædning og andre bygningsdele i mange år. Vi bruger Steni pladerne mere afdæmpet og konservativt end andre, selvom der er et væld af muligheder. Der var nogle år, hvor man ukritisk brugte Steni plader i farver, som vi i dag er trætte af, men hvor man lader pladerne sidde, fordi de stadig har en meget lang restlevetid tilbage.”

Steni Colour pladerne bruges oftest som facadebeklædning, men gennem nogle år har Steni brugt samme facadeplade til at producere hjørneelementer, som bl.a. monteres på altaner.

”Vi ser en efterspørgsel på at få monteret Steni Colour plader på altaner, hvor bygningerne er under en omfattende renovering. Altaner har nemlig en afgørende betydning for facadens arkitektoniske udtryk, og Steni Colour kan netop bruges til at give altanen et nyt liv og udtryk,” siger direktør i Steni Danmark, Claus Bøgeskov.