Med anvendelse af over 35 år gamle Steni Color-facadeplader fra et boligselskab i Trondheim har bygningen fra 1950'erne på Kristian Augusts Gate 13 i Oslo fået nyt liv.

Dette er et banebrydende genbrugsprojekt, hvor store dele af materialerne, der er anvendt i renoveringen, kommer fra fejlbestillinger til andre projekter, materialer hentet fra ombygninger eller fra andre kilder i byggesektoren, siger arkitekten bag renoveringen, Noora Khezri fra Mad Arkitekter. Bygningen, der er tale om, er en nedrivningstruet bygning fra 1950'erne på Kristian Augusts Gate 13 i Oslo. Bygningen blev for nylig tildelt DOGA's (stiftelsen Design og Arkitektur i Norge) hædersbevisning for sit fremtidsorienterede fokus på genbrug og cirkulære principper.

Uddrag fra DOGA-juryens begrundelse"Resultatet er en bygning med en helt unik identitet og egenværdi, hvor håndværk og arkitektur går hånd i hånd med god projektledelse og tværfagligt samarbejde. Projektet viser, at genbrug ikke bare er muligt, men også økonomisk gennemførligt, ja, sågar lønsomt."

Foto: Kyrre Sundal

Genbrug af gamle facadeplader fra Steni

Blandt de genbrugte materialer, bygningen er renoveret med, finder vi betondæk fra regeringsbygningen R4, gitterplader fra Tøyenbadet og ikke mindst facadeplader fra blandt andre Steni. Ved første øjekast kan disse facadeplader ligne helt nye facadeplader i deres kendte, lækre farver og med et moderne udtryk, men det er ikke tilfældet.
Facadepladerne stammer fra et 35 år gammelt boligselskab i Trondheim og er tilpasset og skåret efter de ønskede mål til Kristian Augusts Gate 13. I alt har vi leveret 3.819 bearbejdede plader her, siger regionschef i Steni Oslo, Ståle Kristiansen.

Tips: Her bliver 30 år gamle facadeplader som nye, kun ved hjælp af en vask

Regionschefen er meget imponeret over måden, som bygningen i Kristian Augusts Gate 13 er blevet renoveret på, og han lægger ikke skjul på, at han også er en smule stolt over, at Stenis facadeplader er valgt til projektet. Det er virkelig sjovt, at den type enestående projekter, som nærmest fremstår som en ledestjerne inden for bæredygtig renovering, er beklædt med vores facadeplader. Og det er ekstra sjovt, at der er tale om genbrug, siger han.

Ståle Kristiansen

Foto: Kyrre Sundal

Holdbarhed = bæredygtighed

Stenis facadeplader har en holdbarhedsgaranti på 60 år, og i takt med, at årene går, viser det sig oftere og oftere. at denne holdbarhed spiller en afgørende rolle for miljøet.

 

 

Projektet i Kristian Augusts Gate 13 er jo egentlig det ultimative eksempel på, hvor vigtig slidstyrke og holdbarhed er, når vi taler om miljø og bæredygtighed. Her har vi nu en superflot og slidstærk facade, der fremstår lige så flot som en splinterny facade, siger Kristiansen.

Bestil en ny og en +30 år gammel steni facadeplade

Udfyld nedenstående, så sender vi 2 prøver til dig.

Sammenlign en ny og en brugt Steni facadeplade: Få en vareprøve på begge.

Jeg vil gerne have en prøve på en ny og en +30 år gammel steni plade

Har du brug for lidt mere end vareprøver og vil du høre hvordan Steni passer ind i DGNB og bæredygtige byggeri? Det kommer vi gerne ud og fortæller om.