Unik tunnelkunst med Steni Vision

Hvordan kan man forvandle en hundrede meter lang cykeltunnel til en kunstoplevelse? Det har de gjort i Leiden i Holland med et flot fotoprint på Steni Vision-facadeplader.

- Vi er stolte over at være en del af så spændende et projekt. Facadepladerne Steni Vision er ideelle til avanceret fotoprint, og overfladen holder sig flot år efter år. Den nye tunnel er blevet en attraktion for folk, der er ude at cykle, siger Jan Terje Nielsen, Chief Communication and Brand Officer hos Steni.

På grund af udvidelsen af ​​A4 ved den hollandske by Leiden blev der for nogle år siden bygget en 100 meter cykeltunnel under motorvejen. Sidste år fik arkitekterne Ernst van Rijn og Stephan Nierop fra arkitektfirmaet wUrck opgaven: Gør tunnelen til en visuel oplevelse for dem, der cykler der. 

Se videoen for at tage med gennem den lange cykeltunnel og se hele panoramabilledet.

Fotopanorama

- For at binde den lange tunnel sammen valgte vi at lave et kæmpe fotopanorama. Vi ville løfte det typiske hollandske landskab med ind i tunnelen. Himmel over grønne marker, diger, køer, huse og kirkespir. Vi ville skabe en oplevelse af at cykle gennem et landskab, siger Stephan Nierop.

Store lyskupler i loftet er med til at forstærke det visuelle udtryk, samtidig med at de gør tunnelen mere sikker for dem, der færdes der.

Kunsten i tunnelen består af et enormt fotopanorama, der printet på Steni Vision-facadeplader.

Teknisk udfordring for fotografen

Men hvordan fotograferer man et så langt og kontinuerligt panoramabillede i høj opløsning? Den udfordring fik fotograf Tjeerd Vonk.

- Jeg begyndte med at fotografere en række tests fra forskellige steder i landskabet i området. Da først stedet lå fast, var det vigtigt at sikre de rigtige vejrforhold. Jeg skulle undgå den varmedis, der kan ligge over markerne om sommeren, så jeg måtte tage billederne meget tidligt om morgenen. Mit vækkeur var længe sat til at ringe ved 5-tiden, fortæller Tjeerd Vonk.

Den flotte natur blev fastholdt af kameraet for at dekorere cykeltunnelen.

Print på plader i stenkomposit

I det endelige, udvalgte panorama blev der sat 50 billeder sammen, alle taget på samme tid. Herefter blev billederne gengivet på Stenis stenkompositplader og monteret i tunnelen.

I januar i år stod kunstværket færdigt, og tunnelen blev genåbnet. Slutresultatet blev modtaget med stor entusiasme fra folk i området og brugere af tunnelen!

På dette projekt har vores pålidelige partner M2uur været hovedentreprenør. De har været ansvarlige for design, udvikling af produktionsfiler og installation.

Steni Vision-facadeplader med fotoprint blev monteret gennem hele den lange tunnel.