Regler for farvesammensætning af facade og eksteriør

Facadefarver er tæt knyttet op mod stedsidentitet og er med til at påvirke omgivelserne og menneskene omkring. Her får du farveekspertens råd om farvessammensætning af facade.

Med Steni facadeplader har du uendelige muligheder når det kommer til facadeudtryk, inklusive naturoverflader på Steni Nature og print på Steni Vision.

Går du efter vores farvede facadeplader Steni Colour, har du et farvekort som består af 80 kulører. 60 af disse er basisfarver, ti aksentfarver og ti i gråskala. I tillæg kan du vælge mellem forskellige glansgrader.

Prøv Steni Colour farvevælger – et digitalt værktøj hvor du kan teste farver for at finde den perfekte sammensætning til dit projekt. 

Selvfølgelig kan man også kombinere flere farver, og for at gøre det enklere for dig at finde gode, funktionelle kombinationer har farveeksperten Kine Angelo sat nogle tommelfingerregler op for farvesammensætning af facade.

Bliv bekendt med Kine Angelo og udviklingen Stenis farvekort.

Kine Angelo, Førsteamanuensis ved NTNU, Institut for arkitektur og teknologi.

Definere farger

Når du skal i gang med at finde gode farvekombinationer er det vigtigt at definere hvad der er hovedfarve, aksentfarve og kontrastfarve. I vores farvegalleri finder du en oversigt over alle farverne.

Hovedfarve

Farven som er på de største vægflader i facaden, og som sætter betingelser for de andre farver. Hovedfarven skal kun vælges fra basisfarverne i farvekortet.

Aksentfarver

De farver du finder på mindre vægflader, bygningsvolumen og facadeelementer i facaden. Aksentfarverne skal fremhæve hovedfarvens kulørtone på en harmonisk måde. Du kan bruge to aksentfarver, aksent 1 bruges på mindre vægflader eller større bygningselementer, mens aksent 2 kan bruges på små vægflader og mindre bygningselementer.

Kontrastfarve

Kontrastfarven er farven som skubber harmonien i facaden lidt ud af balance. I lighed med aksentfarverne skal kontrastfarven fremhæve hovedfarven, men ved hjælp af kontrast. Kontrastfarver bruges på bygningsdetaljer som døre, porte, indramninger, etagebånd, dekorelementer, smøger, nicher, udspring, osv. Kontrastfarven kan være fra basisfarverne eller aksentfarverne i farvekortet.

Kontrastfarven er som oftest den farve som skaber mest kontrast til de andre farver i facaden, hvad enten det er farvestyrke eller lyshedsgrad. Det er den farve man vil have der skal blive lagt mærke til, som aktiverer de andre farver og som skaber variation og spænding i facaden.

Eksempel på kombination af farver: SN9540, SN9520, SN9503, SN9510

 

Vil du lære mere om farver i arkitekturen? Meld dig til farvekursus! Gennem fem videolektioner deler farveeksperten Kine Angelo sin kundskab.

 

Tommelfingerregler

Kulturhistoriske kombinationer
Siden det nye farvekort lægger vægt på en kulturhistorisk farvekarakter, er farvepaletterne
baseret på kulturhistoriske kombinationer (fra barokken til modernismen) og i farver fra farvekortet.

Materialitet
Ud fra materialiteten til Stenis facadeplader lægges der størst vægt på murarkitekturen som
kilde, da murere og malere i høj grad benyttede sig af farveteori som udgangspunkt for farvesammensætning af facader.

Kontrastfarve på bygningselementer
Bygningselementer som døre og porte er underlagt kontrastfarve. Dette er ikke direkte
relevant for Steni og de abstrakte farvekombinationer de laver, men hvis man ønsker at angive
«tommelfingerreglerne», er det vigtigt at have dem med.

Vægtning
Af andre tommelfingerregler kan nævnes vægtning - den tungeste farve nede og den letteste
farve op over, principper for varme og kolde farver, osv.

Farvekombinationer
Kombinationerne kan omrokeres noget; bytte om på aksentfarverne, hvilken detalje der er kontrast eller aksent, og hvilken der er hovedfarve og større aksent. Her har jeg generelt set tænkt proportioner/ mængdeforhold. Jeg har også lagt vægt på at give variation i forslagene.

 

Eksempel på kombination af farver: SN9531, SN8661, SN9528, SN9303

 

 

Vigtig præcisering ved oplevelse af farve

Husk at alle farver ser anderledes ud på en facade end de gør på skærmen eller små farveprøver; farver vil opleves lysere og mere farvestærke, og farver i nordligt lys trækker sig i retning af blåt.

Har du fundet farver du ønsker at teste kan du bestille vareprøver her.

FAKTA

Kombinasjon af farger

  • Hovedfarve = hovedfarvefacade væg
  • Aksent 1 = mindre vægflader/ større bygningselementer
  • Aksent 2 = små vægflader/ mindre bygningselementer
  • Kontrast = bygningsdetaljer; døre, porte, indramninger, etagebånd, dekorelementer, smøger, nicher, udspring, osv.