Varme og omsorg i det sorte 8-tal

For at skabe bedre rammer for både beboere og plejepersonale blev det nye plejecenter på Samsøvej formet som et 8-tal.

På en lille forhøjning i den østlige del af Holbæk ligger det nyopførte 8-talsformede Samsøvej Plejecenter på 5.600 kvadratmeter.
Som totalrådgiver på projektet stod arkitektvirksomheden Kullegaard A/S i spidsen for udviklingen af byggeriet, hvor STB Byg var hovedentreprenør. 

"Ambitionen var at skabe et byggeri med fokus på hjemlighed, som kunne holde mange år, hvad angår både arbejds- og boligrammer. Det gjorde vi bl.a. ved at indarbejde mulighed for fleksibilitet i lejlighedernes indretning", siger Kasper Kullegaard, arkitekt og partner i Kullegaard A/S.

Arkitekturen foregriber færre ”varme hænder”    
Over et halvt år blev det 8-tals formede plejecenter tegnet på baggrund af bl.a. inspirationsture, workshops og mock-ups. 

"Med de runde former og gangforbindelse, hvor de to cirkler mødes, har vi forsøgt at foregribe, at der i fremtiden formentlig vil være nedskæringer og færre ’varme hænder’ i plejesektoren. Bygningens geometriske form er med til at minimere gangarealet, og midterpunkterne i de to cirkler betyder, at personalet har kortere afstande i bygningen,” forklarer Kasper Kullegaard.

Forventningen er også, at man ved at forme bygningen som et 8-tal kan lade ældre demente gå ture rundt i bygningen, uden at personalet behøver at holde øje med, om de forlader bygningen. Bygningens runde former betyder nemlig, at beboerne aldrig møder en dør for enden af en gang. 

Produktlevetid afgørende for bygherre    
STB Byg gik i gang med byggeriet i august 2014, og i februar 2016 flyttede Plejecenter Samsøvejs 75 beboere ind.

Den markante sorte facade er det første, beboere, personale og besøgende møder ved ankomst til plejecenteret, hvor den sorte farve og bygningens runde form komplimenterer hinanden.

Ud fra projekttegningerne blev facadepladerne tilskåret på Stenis produktionsfabrik og leveret til byggepladsen. Derefter var det STB Bygs opgave at samle det sorte puslespil af facadeplader.

”Med i leverancen fra Steni var projektering af facaderne. Det betød at 80 procent – 90 procent af pladerne til projektet kom færdigt boret og skåret- lige til at sætte op. Vi er endt med at konkludere, at selvom Stenis kvadratmeterpris er lidt højere, så er produktet det billigste leveret og monteret oppe på væggen, fordi vi sparer tid på byggepladsen,” siger Lasse Lindkvist Hansen

FAKTA

  • Bygherre: Holbæk Kommune og DOMEA
  • Rådgiver: Kullegaard A/S
  • Entreprenør: STB Byg A/S
  • Byggeperiode: August 2014 - januar 2016
  • Facadeplader: Steni Colour
Bygherre ønskede den facadebeklædning, der havde den længste levetid. Derfor faldt valget på Steni Colour. Det valg gav os samtidig mulighed for at lege med to forskellige glansgrader af den samme sorte farve på den udvendige facadeflade.​ Kasper Kullegaard, arkitekt og partner i Kullegaard A/S​