Landets største samling af gavlmalerier sikres mod hærværk og forfald

Ladegårdsparken i Holbæk har landets største samling af gavlmalerier. For at sænke vedligeholdelsesudgifterne på de 44 kunstværker skiftes den oprindelige bemaling løbende ud med Steni Visions specialtrykte og langtidsholdbare facadebeklædning. Resultatet er besparelser på driftsbudgettet.

For 20 år siden fik Ladegårdsparken, der er en afdeling af Holbæk Boligselskab, udført 44 gavlmalerier, som en del af en helhedsplan fra Landsbyggefonden. De mange gavlmalerier er udført af en række forskellige kunstnere, og kunstværkerne betyder meget for Ladegårdsparkens identitet og arkitektur. Kunstværkerne blev dog oprindeligt udført på pudsede overflader, og det løbende vedligehold lægger derfor i dag beslag på store dele af driftsbudgettet.

Løbende reparationer tærer på vedligeholdelseskontoen
Problemet er, at der er trukket fugt ud i de områder, hvor kunstværkerne blev udført, med det resultat, at kunstværkernes maling og puds langsomt løsner sig og falder af. Det fortæller afdelingsformand, Uffe Frejdal Nielsen:

”Vi har 44 gavlmalerier, som vi er meget stolte af, men de kræver også en masse vedligeholdelse. Vi har løbende repareret på puds og maling, der er faldet af, men det holder kun et par år, og så har vi problemet igen. Den slags tærer selvfølgelig på vedligeholdelseskontoen, og da vi hvert år kun har en vis sum til rådighed, har det betydet, at nogle af vores gavle har måtte stå til – selvom de trængte til en renovering.”

Ladegårdsparken har været på udkig efter en mere langtidsholdbar løsning til at fremtidssikre de kunstneriske gavle. I forbindelse med renoveringen af taget stødte de på Stenis facadebeklædning:

”Vores tagrenovering krævede en meget holdbar løsning, og derfor valgte vi at samarbejde med Steni. En dag faldt jeg i snak med deres konsulent, og da jeg fortalte om vores gavle, forslog han at løse problemerne med Stenis specialtrykte facadeplader, Steni Vision,” fortæller Uffe Frejdal Nielsen, og forsætter:

FØR OG EFTER. Ladegårdsparkens gavludsmykning kræver meget vedligehold, da maling og puds løbende løsner sig og falder af. Dele af den oprindelige bemaling er derfor udskiftet med Stenis specialtrykte facadeplader, Steni Vision, der gengiver den oprindelige udsmykning og er helt vedligeholdelsesfrie. Se efterbillede nedenfor.

”Idéen var at affotografere kunstværkerne, så motivet kunne trykkes direkte på facadepladerne, der i modsætning til vores eksisterende løsning er helt vedligeholdelsesfrie. Vi havde besøg af Steni flere gange, så vi var helt sikre på, at trykkvaliteten og farverne var i orden, og de specialtrykte plader endte med at være en nøjagtig kopi af det oprindelige motiv.”

 

Vedligeholdelsesopgaver kan nu langtidsplanlægges 
I dag skiftes de hårdest ramte områder af gavlmalerierne ud med Stenis specialtrykte plader, Steni Vision. For Uffe Frejdal Nielsen og Ladegårdsparken betyder det, at det løbende vedligehold nu foregår langt mere fremtidssikret end tidligere:

”Når vi i dag skifter en plade ud, så ved vi, at den holder i hvert fald de næste 60 år. Det giver os mulighed for at langtidsplanlægge vores vedligeholdelsesopgaver, så vi kan bruge budgettet bedst muligt. Og jo færre penge vi skal bruge på løbende vedligehold, jo flere penge kan vi poste i andre opgaver,” siger Uffe Frejdal Nielsen, og forsætter:

”Vi er en stor forening med 22 blokke, og der lyder et par gavle måske ikke af så meget. Men på langt sigt er de vedligeholdelsesfri Steni-plader klart den mest økonomiske og holdbare løsning for os.”

Læs mere om Stenis specialtrykte og langtidsholdbare facadebeklædning, Steni Vision.

Når vi i dag skifter en plade ud, så ved vi, at den holder i hvert fald de næste 60 år. Det giver os mulighed for at langtidsplanlægge vores vedligeholdelsesopgaver, så vi kan bruge budgettet bedst muligt. Og jo færre penge vi skal bruge på løbende vedligehold, jo flere penge kan vi poste i andre opgaver​ Uffe Frejdal Nielsen, afdelingsformand i Ladegårdsparken​