Genanvendt glas bliver til lækre facadeplader

Steni har i en årrække lavet naturlige og miljøvenlige facadeplader med overflader af knust sten. Det tages nu et skridt videre, når tonsvis af gammelt glas genanvendes og genbruges til at lave lækre facadeplader med elegant og naturligt spil.

De sidste år er der blevet arbejdet meget med genanvendt gIas i Stenis testlaboratorie. Hen imod hundrede overfladeeksempler i forskellige farver, mix og grovhedsgrader er lavet og testet, og nu er den langvarige og nøjsomme proces omsider ved vejs ende.

– Endelig er vi der! Facadeplader med overflader af genanvendt og tromlet glas er en drøm vi i Steni har haft længe, siger kommunikationschef i Steni, Jan Terje Nielsen.

Nærbillede af facadeplade med glas, der giver en flot lysreflektion.

I forbindelse med lanceringen af en helt ny kollektion af facadepladen Steni Nature, bliver nemlig facadepladen med genanvendt glas som overflade lanceret. Dette kommer efter  flere år med hårdt arbejde, hvor en række anerkendte arkitekter har været involveret, for at sikre optimalt resultat.

I den nye kollektion finder du også overflader af søsten og olivin – et af Norges mest spændende mineraler.

 

Lækkert spil i facaden

Ved første øjekast ser den nye fasadeplade af genanvendt glas ud til at stamme fra en nøje programmerte kemisk proces, med et dertil lækkert design. Ved et nærmere kig kan du derimod se tusindvis af små naturlige glasstykker i overfladen, som sammen danner et fascinerende udtryk.

Glasset skaber et helt unikt udryk hvor omgivelser, lysforhold og bæredygtighed virkelig reflekteres i facaden. Der bliver et spil og en dynamik i facaden du ikke finder noget andet sted.​ Jan Terje Nielsen, kommunikationschef i Steni​

Miljøvenlig genanvendelse

Blandt Stenis vigtigste grundpiller, som har stået støt helt siden opstarten i 1965, finder du et urokkeligt mål om at producere så miljøvenlige facadeplader som overhovedet mulig. Som følge af dette har Stenis facadeplader altid bestået af naturlige overflader, som nu får selskab af et nyt genanvendt og naturligt materiale.

– Glas er rigtig nok et bearbeidet materiale, men glas kommer oprindeligt fra smeltet sand. Glasset vi bruger er genbrug fra gamle flasker, vinduesruder og lignende, så skaber vi facader hvor det skinner tydeligt igennem at genanvendte materialer kan give et fantastisk udtryk, siger Nielsen.

Skræddersyede plader af Steni Nature Glas klargøres til montering.

Glasset vi bruger er genbrug fra gamle flasker, vinduesruder og lignende, så skaber vi facader hvor det skinner tydeligt igennem at genanvendte materialer kan give et fantastisk udtryk.​ Jan Terje Nielsen, kommunikationschef i Steni​

I januar 2020 udsendte Steni sin nyeste Environmental Product Declaration (EPD), som endnu en gang viste at STENI ligger højt på listen når det gælder miljø og bæredygtighed. Det kan vi være trygge ved også gælder de nye produkter, ifølge kommunikationschefen.

Steni Nature Glass er installeret på et højhus - en stor boligblok i Statenjacht, Holland.

Glat og fint

Med en overflade af genanvendt glas er det let at tænke at du får en facade med skarpe kanter. Takket være en avanceret tromlingsproces bliver skarpe kanter afrundet samtidig med at overfladen skaber glitrende reflektioner siger Nielsen.

Og skulle du være i tvivl; disse facadepladerne har akkurat samme kvalitet som de øvrige facadeplader fra Steni.

– Slagfasthed, robusthed og 60 års funktionsgaranti gælder selvfølgelig her også. Det er blevet en selvfølge med facadeplader fra Steni nu, siger Nielsen.

 

FAKTA

Steni Nature Glas

  • Miljøvenlige facadeplader med overflader af 100% genanvendt og tromlet glas
  • Skaber et lækkert udtryk med spil i facaden
  • Finjusteret og behandlet for en glat overflade
  • Samme kvalitet som øvrige facadeplader fra Steni: slagfast og robust med 60 års funktionsgaranti.